• Altijd als cadeau ingepakt
  • 06- 55 00 10 80 of 0597-851 121
  • Beoordeling 9.4
  • Bezoek onze Showroom
  • Betaal in 3 termijnen
  • Altijd als cadeau ingepakt
  • 06- 55 00 10 80 of 0597-851 121
  • Beoordeling 9.4
  • Bezoek onze Showroom
  • Betaal in 3 termijnen

Ons advies :

Laat uw ringen rhodineren.

Zilver wordt gerhodineerd voor de extra witte glans en om te voorkomen dat zilver oxideert.

Daarnaast zorgt het ervoor dat ze beter beschermd worden tegen krassen & gebruiksporen.

Wij rhodineren sets GRATIS uit collecties sets Zilver vanaf € 149,-.

Waarom kunnen zilveren sieraden zwart worden?

Iedereen die zilveren sieraden heeft maakt het wel eens mee: uw sieraden zijn opeens zwart. Maar waarom worden zilveren sieraden zwart? En wat kunt u er aan doen?

Waarom wordt zilver zwart?

Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is te zien door de verkleuring naar zwart. Het is een natuurlijk proces wat niet schadelijk is voor uw sieraden mits u ze zo nu en dan even oppoetst.

Waardoor wordt het dan zwart?

Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd. Dit laagje is zilversulfide en kunt u het beste vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer. Voorkom dus contact tussen zilveren sieraden en materialen waar veel zwavel in voor komt.

Materialen waar veel zwavel in voorkomt zijn:

elastiek

wol

rubber

latex

parfums

eieren

uien

Reactie met de huid

De natuurlijke oliën die uw huid aanmaakt kunnen ook reageren met het zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen uit uw huid is sterk afhankelijk van uw voeding, alcoholgebruik en of u medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden de zuurgraad van uw huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet (waar ammonia in voorkomt) verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Tips tegen het zwart worden van zilveren sieraden

Geen enkele huid is hetzelfde. Zilver reageert dan ook bij de één heftiger dan bij de ander. Sommige mensen merken niets van het zwart worden van hun zilveren sieraden, andere mensen hebben er meer last van. Eén duidelijke oplossing is er niet. Wel zijn er tips waardoor uw sieraden minder snel zwart zullen worden:

Doe uw zilveren sieraden af als u heftig transpireert. Bijvoorbeeld bij koorts of intensief sporten.

Zorg dat uw zilveren sieraden niet (overmatig) in contact komen met bovenstaande zwavelhoudende stoffen.

Doe zilveren sieraden af als u gaat zwemmen, schoonmaken (schoonmaakmiddelen zijn zeer slecht), handen wassen, contact met zeewater (zout water) etc.

Doe uw zilveren sieraden pas aan nadat u make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.

Zijn mijn sieraden wel van echt zilver gemaakt?

Bij vraag "Waarom worden zilveren sieraden zwart" vroeg u zich misschien af of u wel echte zilveren sieraden heeft. Maar het zwart worden van zilveren sieraden is juist een teken dat het om echt zilver gaat. Andere (edel)metalen oxideren namelijk anders. Dat zilveren sieraden die zwart worden dus van een minder gehalte zilver (of zelfs geen zilver) gemaakt zouden zijn is onjuist en een fabeltje.

Het verkleuren (zwart worden) komt bij alle gehaltes van zilver voor.

Hoe krijg ik mijn zilveren sieraden weer mooi?

Als uw zilveren sieraden zwart zijn geworden kunt u ze het beste met een (zilver) poetsdoek oppoetsen. Lukt het niet goed om het zwart weg te krijgen? Gebruik dan een sieraden reiniger. Wij hebben speciale doekjes die wij GRATIS leveren bij bestellingen van zilveren ringen.

Bij sieraden is het altijd belangrijk dat u ze goed onderhoudt, poetst en schoonmaakt.

Materiaalkeuze en onderhoud van trouwringen/vriendschapsringen

Trouwringen en vriendschapsringen worden gemaakt van verschillende soorten materialen.

Op ringen (ongeacht waar u ze koopt of welke prijsklasse) zullen in de loop van de tijd krasjes en beschadigingen ontstaan omdat we nu eenmaal veel dingen doen met de handen, ringen beschadigen sneller dan bijvoorbeeld een halsketting of oorbellen.

De keuze en vorm van het materiaal bepaalt wel of de krasjes en beschadigingen weinig opvallen of veel meer opvallen.

Hieronder volgt een uitleg van voor- en nadelen van de gebruikte materialen en vormen.

Zilver- , Rosé- en Goldplated ringen:

Deze ringen hebben een dun buitenlaagje van zilver en/of (rosé)goud en de kern van de ring is vaak gemaakt van zilver, staal of titanium.

Ontstaan er krasjes of beschadigingen op de ring dan valt dit veel meer op dan bij ringen die geheel van zilver of (rosé)goud gemaakt zijn.

Immers het materiaal onder het laagje zilver of (rosé)goud is een ander materiaal en dus ook een andere kleur, een krasje of beschadiging valt dan veel meer op.

Deze ringen hebben het voordeel dat ze goedkoper zijn maar het nadeel dat ze na gemiddeld 2 jaar aan vervanging toe zijn omdat je deze ringen niet kan polijsten. Met polijsten kun je de meeste krasjes weer herstellen waardoor de ringen weer veel mooier ogen.

Zilveren en gouden ringen:

Niet alleen de buitenlaag van de ring is van zilver of goud maar ook de kern van de ring is gemaakt van hetzelfde materiaal (zilver of goud), dit heeft als voordeel dat als er een krasje of beschadiging ontstaat op de ring dit minder zal opvallen omdat daar onder hetzelfde materiaal zit en geen ander materiaal (zoals staal of titanium wat een andere kleur heeft)

Een ander voordeel ven geheel zilveren of gouden ringen is dat het mogelijk is om de ringen te laten polijsten bij een juwelier zodat de meeste krasjes worden hersteld en de ringen weer veel mooier ogen.

Je kunt er wel voor zorgen dat je minder snel krasjes en beschadigingen krijgt door onderstaande adviezen op te volgen:

• Bij zware arbeid, sporten, douchen en werkzaamheden zoals bijvoorbeeld tuinieren, is het altijd beter voor het sieraad en veiliger voor uzelf om het van te voren af te doen.

• Voorkom overmatig contact met parfum en crèmes, het beste kunt u uw sieraad om doen nadat u uw crème, make-up of parfum heeft aangebracht.

Is uw sieraad mat afgewerkt, dan kan het door het dragen iets glanzender worden. Andersom kan een hoogglans gepolijst sieraad na een tijdje juist matter worden. Dit is een normaal proces.

Niet alleen vuil, maar ook scherpe objecten vormen een gevaar voor de nieuwstaat van uw sieraden. Zo zullen ringen en armbanden vrij snel bedekt zijn met gebruikerssporen, simpelweg door ze te dragen. Zo schaaft uw armband over uw bureau, wanneer u bijvoorbeeld op de computer zit, en zal uw ring al snel licht beschadigd raken wanneer u iets optilt. Net als het vuil, zijn ook deze gebruikerssporen nagenoeg niet te voorkomen. Niet iedereen ergert zich aan gebruikerssporen. Het is tenslotte iets onvermijdelijks.

Toch is het zeker mogelijk om deze gebruikerssporen te laten verwijderen, door uw sieraden te laten polijsten.

Heeft u een trouwring en ziet u tot uw grote spijt dat er krassen in het materiaal zijn gekomen? De krasjes in uw trouwring kunt u zien als een symbool voor het huwelijk.

Ook daarin worden soms bepaalde krasjes opgelopen, maar dit hoeft niet het einde te betekenen.

Een trouwring is namelijk bestemd om de rest van uw leven om de ringvingers van u en uw partner te zitten.

Het is dan natuurlijk fijn als de ring in zo’n goed mogelijke staat blijft of weer in goede staat wordt gemaakt.

Afhankelijk van het aantal karaats krast een gouden trouwring vrij snel, dat geldt ook voor een zilveren ring.

Voorbeelden van mensen die binnen een (half) jaar al behoorlijk wat krassen op hun gouden of zilveren trouwring hebben zijn er helaas nogal wat.

Dit heeft puur en alleen met het materiaal (zilver en goud zijn zachte materialen) te maken.

Door extra voorzichtig met uw trouwring om te gaan kunt u een groot aantal krassen voorkomen, maar na enkele jaren is het vrijwel onoverkomelijk dat er krassen in uw ring ontstaan.

Johan Cruijff vertelde ons ooit: ‘’Elk nadeel heeft zijn voordeel’’. Op goud is dit ook van toepassing. Want goud mag dan gemakkelijk krassen, maar het verwijderen van krassen uit een gouden ring is ook erg goed te doen.

Een gouden en zilveren trouwring kan helemaal als bijna nieuw worden gepolijst. Na deze behandelbeurt is uw ring weer in hele mooie staat, dit kan de juwelier voor u uitvoeren.

De vorm van de ring bepaalt of krasjes weinig of meer opvallen:

Zo te ronder de buitenkant van de ring is zo te minder vallen krasjes op, zo te vlakker de buitenkant van de ring is, zo te meer vallen krasjes op.

Zie onderstaande voorbeelden van een ronde buitenkant en een vlakke buitenkant

Korte samenvatting:

Op sieraden zullen altijd krasjes of beschadigingen (= gebruikerssporen) ontstaan, bij een halsketting of oorbellen veel minder snel dan bij ringen omdat we dagelijks met onze handen dingen vastpakken, tillen en schoonmaken.

Houdt rekening bij aankoop van ringen dat “ Zo te ronder de buitenkant van de ring is zo te minder vallen krasjes op, zo te vlakker de buitenkant van de ring is, zo te meer vallen krasjes op ”.

Onderhoud Sieraden